Builds
Auto

Een kapotte auto verkopen, kan dat?

Online en via papieren advertenties vindt u vrij gemakkelijk een particuliere of professionele koper voor uw tweedehandsauto. Maar wat doet u als uw auto beschadigd of zelfs volledig kapot is? Kan een kapotte auto nog wel verkocht worden? Het antwoord op die vraag is ‘ja’. Het doelpubliek voor uw wagen verschilt wel sterk van het publiek dat u bereikt als u een gewone tweedehandsauto verkoopt en het verkoopproces in het algemeen verloopt wat anders.

Schade of sloop?

Net als bij de verkoop van een tweedehandsauto in vrij goede staat, moet u voor de verkoop van een beschadigde of defecte auto een zoekertje opstellen waarin u de algemene gegevens van uw auto, eventuele opties en accessoires en andere merkwaardigheden vermeldt. Het is belangrijk in dat zoekertje duidelijk aan te geven dat u een schadeauto of een sloopauto verkoopt. Beschadigingen aan de auto halen de waarde naar beneden. Hoeveel de waarde daalt is afhankelijk van hoe zwaar de beschadigingen zijn. Lakschade en blutsen, bijvoorbeeld, wegen minder zwaar door dan een technisch mankement en ook in de technische mankementen zijn er gradaties. Zo zal kapotte verlichting over het algemeen minder duur uitvallen dan een gebroken distributieriem of een kapotte versnellingsbak.

Sommige herstellingen zullen te duur uitvallen in verhouding met de waarde van uw auto. In dat geval wordt uw auto perte totale verklaard en is hij enkel nog geschikt voor de sloop. Een auto kan perte totale verklaard worden wanneer een belangrijk onderdeel defect is, maar ook na een zwaar ongeval waarbij het onmogelijk is de auto te herstellen.

Aan wie verkopen?

Een voertuig dat perte totale gereden is, heeft natuurlijk erg veel van zijn waarde verloren. Voor een particulier is zo’n kapotte auto ook niet meer interessant, dus voor de verkoop van een volledig defecte auto moet u zich wenden tot een professionele koper. U kunt met uw kapotte auto terecht bij autosloopbedrijven of bij schroothandelaren die oud ijzer opkopen. Bij de bepaling van de verkoopprijs van uw sloopauto of autowrak wordt gekeken naar het gewicht van het metaal.

Een schadeauto die nog op een betaalbare manier te redden valt, verkoopt wat gemakkelijker dan een sloopauto en is ook nog wat meer waard dan een volledig defecte auto. Een beschadigde auto kan voor particulieren ook nog interessant zijn. Autoliefhebbers die graag aan wagens knutselen en oude auto’s in hun vrije tijd opknappen, hebben misschien wel interesse in uw kapotte auto. Uiteraard hangt die interesse ook weer af van de specifieke mankementen aan uw auto. Over het algemeen is het gemakkelijker uw beschadigde auto ook aan een professionele koper te verkopen. Tweedehandsgarages en autohandelaren kunnen gemakkelijk aan auto-onderdelen komen om de auto te herstellen, waardoor ze de reparatiekosten ook kunnen drukken.

Verplaatsing van uw kapotte auto

Om uw beschadigde of kapotte auto te verkopen aan een autobedrijf, moet u natuurlijk wel een geïnteresseerde koper vinden. Particuliere kopers bereikt u eenvoudigweg door online een zoekertje te verspreiden op (auto)verkoopsites. Voor professionele kopers zit dat anders. Die bereikt u door uw auto ter plekke aan een potentiële koper voor te stellen. Uiteraard is dat problematisch als uw auto niet meer rijdt. U moet dan zorgen voor de verplaatsing van de wagen tot bij de potentiële koper. Daarvoor kunt u een sleeptouw gebruiken of een aanhangwagen voor het transport van voertuigen huren. Dat kan echter kostelijk worden.

Het zou uiteraard een stuk voordeliger zijn als u zelf niet verantwoordelijk bent voor het transport van uw kapotte auto. Dat kan ook. Schade- en sloopbedrijven beschikken wel over materiaal om uw wagen bij u thuis te komen halen. Tegenwoordig kunt u zelfs de verkoop van uw defecte of beschadigde auto volledig van thuis uit regelen. Via een online autoverkoopplatform, zoals dat van Ikwilvanmijnautoaf.be, verkoopt u uw auto online aan professionele auto-opkopers. Ook schadeauto’s, sloopauto’s en autowrakken kunnen zo verkocht worden. De verkoop verloopt volledig online en als de verkoop bevestigd is, wordt uw auto bij u thuis opgehaald. Zo hoeft u zich dus geen zorgen te maken over het transport van uw kapotte auto.

Voor meer info : http://www.ikwilvanmijnautoaf.be