De volgorde van teksten redigeren Webteksten schrijven is een vak apart. Je hebt namelijk veel kennis nodig van taal, maar ook inlevingsvermogen voor de doelgroep. Het is daarom van belang dat jij weet waar je op moet letten wanneer je teksten van jezelf of van iemand anders gaat redigeren. Om je een handje op weg te helpen, worden de meest voorkomende fouten op een rijtje gezet.
Spelfouten eruit halen bij teksten redigeren Allereerst is het goed om te weten welke spellings- en taalregels er zijn. Als je deze regels niet volgt, dan kan jouw gehele tekst als het ware de prullenbak in. Niets is namelijk zo storend als spel- en taalfouten in een tekst. De lezer zal snel afhaken, waardoor jouw omzet zal dalen. Wanneer je teksten redigeren gaat, kan je daarom het beste een website erbij pakken die de taalregels op een rijtje zet. Zo kun je er altijd op terug grijpen wanneer je twijfelt over bepaalde woorden, zinsconst.ructies en grammatica.
Taalgebruik verschilt per doelgroep Daarnaast is de taal die je gebruikt belangrijk. Wanneer je voor een specifieke doelgroep schrijft, dan moet je weten hoe die doelgroep het liefst aangesproken wordt. Is het ‘je’ of ‘u’ en wat voor schrijftaal moet je gebruiken om de aandacht van de lezer vast te houden? Al deze dingen zijn belangrijk wanneer je een tekst opbouwt. Dit hoef je niet direct bij de eerste versie helemaal goed te hebben. Je kunt namelijk beginnen te typen en later verschillende zinnen aanpassen naar het taalgebruik van de doelgroep. Echter kan het je veel schelen wanneer je er vanaf het begin op let.
Langere zinnen en jargon vermijden Ook lange zinnen kunnen er bij het teksten redigeren uitgehaald worden. Lange zinnen maken een tekst namelijk verwarrend. Zodra er te veel bijzinnen zijn, haakt een lezer af. Zeker jongeren kunnen hier vaak hun aandacht niet bijhouden. Dit is zonde, want je kunt het afhaken voorkomen door zinnen op de splitsen. Kijk waar je een punt kan zetten in plaats van een komma en zorg ervoor dat zinnen eenvoudig te lezen zijn. Dit geldt ook voor jargon. Als je een algemene tekst schrijft, dan moet je niet te veel jargon gebruiken. Schrijf je het voor een specifieke doelgroep, dan kan je jargon wel toevoegen aan je tekst. Zorg er te allen tijde voor dat je dit niet overdrijft, zodat het voor iedereen begrijpbaar blijft. Maar het is altijd beter om je teksten te laten schrijven door een tekstschijver |
Voor meer info : https://www.textmakelaar.nl/ |