Builds
Energie

Energie Vergelijken Hoe werkt dat?

 

Energie vergelijken, hoe werkt dat?

Sinds in de eerste jaren van de eenentwintigste eeuw de energiemarkt geliberaliseerd is, kan iedereen zijn eigen energieleverancier kiezen. Hierdoor is een vrije markt ontstaan, waarop energiebedrijven proberen zo veel mogelijk klanten voor zich te winnen. Er is een wirwar ontstaan van energiepakketten en aanbiedingen. Energievergelijkers zetten verschillende mogelijkheden op een rijtje voor de consument die op zoek is naar de voordeligste leverancier van energie. Door de concurrentie op de energiemarkt valt er geld te winnen door over te stappen naar een goedkoper energiebedrijf.

Wat doet een energievergelijker?

Een energievergelijker is een website waarop je energie kunt vergelijken als je een paar gegevens over je huishouden en je energieverbruik invoert. Je adres, het aantal personen in je huishouden, soms het soort woning (hoek- of tussenwoning bijvoorbeeld) of direct je jaarverbruik voor stroom en gas. Vervolgens verschijnt er een lijstje met mogelijkheden bij verschillende energiebedrijven. Je kunt dan bij de aanbieder van je keuze gelijk een contract afsluiten. Je nieuwe leverancier ontbindt het contract dat je had bij de vorige leverancier voor je, waarbij je een bedenktijd van veertien dagen krijgt; deze bedenktijd is wettelijk verplicht. Overstappen naar een andere stroom- en gasleverancier is zuiver een contractuele aangelegenheid; afgezien van het papierwerk verandert er dus niets. 

Waar moet je op letten?

Zoals gezegd willen energieleveranciers proberen klanten over te halen van hun diensten gebruik te maken door kortingen te bieden. Die worden meestal in de energietarieven van het eerste jaar verwerkt. Is het eerste contractjaar voorbij, dan gaat de korting van de tarieven af en betaal je dus de werkelijke prijs. Let op of je dan ook nog goedkoop uit bent met dit contract. Heb je geregistreerde schulden of betalingsachterstanden? Veel energiebedrijven controleren hierop. Soms keren ze een welkomstpremie in dat geval niet uit, of moet je een borg betalen. Bekijk de voorwaarden omtrent schulden in het contract dus zorgvuldig indien dit voor jou van toepassing is.

 

Nog een factor om aandacht aan te besteden is duurzaamheid. Veel energievergelijkers hebben filters voor groene energie. Vaak worden daarbij echter ook pakketten als groen geselecteerd, waarbij weliswaar de elektriciteit duurzaam is, maar het gas niet. Ook wordt er lang niet altijd onderscheid gemaakt tussen het energieproduct zelf en de leverancier als geheel. Een energiebedrijf dat wel groene stroom levert, maar daarnaast investeert in kolen- en/of kerncentrales levert geen bijdrage aan de overgang naar duurzame energie en is dus niet duurzaam. Energievergelijkers houden daar meestal geen rekening mee. Vind u duurzame energie belangrijk en wilt u alle groene energieleveranciers vergelijken, dan kunt u dat doen via deze website.www.energieswitcher.nl 

Voor meer info : https://switchcollectief.nl/energie-vergelijken/