Een deurknop moet vooral functioneel zijn. Het is er om een deur op een gemakkelijke manier open en dicht te kunnen doen. Door te duwen op de klink kun je een deur openen of juist sluiten. Een simpel ontwerp is dan al goed genoeg. Het moet immers slechts als steunmiddel fungeren om de deuren te kunnen openen en sluiten.
Hoe werkt het? Aan de deur zit meestal een plat plaatje aan beide zijden. Hieraan zit de deurklink aan beide zijden bevestigd door middel van een as. Aan de ene zijde is de deurklink direct aan de as bevestigd. De andere zijde wordt door middel van een schroef en stalen pennetje aan de as bevestigd. Op die manier zijn beide klinken aan de as bevestigd waardoor ze verbonden zijn en je de deur van beide kanten kunt openen en sluiten.
Verschillende constructies Niet voor alle deuren is het wenselijk dat ze aan beide kanten een deurklink hebben zoals hierboven is beschreven. Voor een buitendeur is het bijvoorbeeld alleen aan een zijde nodig dat de deur geopend kan worden. Bij een buitendeur wordt aan de buitenkant alleen een vaste deurklink bevestigd waarbij een sleutel wordt gebruikt. Aan de binnenkant is er wel een bewegende deurklink.
Ontwerpen en stijlen Er zijn uiteenlopende deurklinken op de markt. Sommige deurklinken zijn bijna niet te herleiden tot de eenvoudige deurklink die we doorgaans als ‘de deurklink’ zien. Ergonomisch gezien kan het voor bepaalde doelgroepen zoals ouderen of gehandicapten een uitkomst zijn als de deurklink een betere grip of vorm heeft. Deze mensen kunnen door te weinig kracht in hun handen of door een andere afwijking niet een juiste grip hebben om de deur met een normale deurklink te openen. Een aangepaste deurklink biedt dan uitkomst.
Daarnaast wil het ook oog wat en zie je steeds meer dat men aandacht geeft aan het uitzoeken van een juiste deurklink om het interieur een finishing touch te kunnen geven. Daar waar voorheen de deurklinken saai en eentonig waren, zie je nu uiteenlopende stijlen, kleuren en vormen. Van porseleinen deurknoppen voor de kinderkamer tot vintage deurklinken voor een jaren 80 look voor je kamer. Vrijwel voor elk thema dat je kunt bedenken vindt je wel een passende deurklink. Een deurklink is tegenwoordig niet meer alleen een knop op je deur. Het kan zo maar de eye catcher zijn van een kamer of ruimte in je huis.
Materialen De materialen die gebruikt worden voor het maken van een deurklink zijn in de loop der jaren ook veranderd. Vroeger was het voornamelijk hout dat gebruikt wordt voor het vervaardigen van deurklinken. Tegenwoordig worden uiteenlopende materialen gebruikt om deurklinken te maken. Je hebt deurklinken van metaal, messing, aluminium, maar ook van chroom of zelfs koper.
De toekomst van de deurklink Automatische deuren die op afstand geopend kunnen worden zijn al niet weg te denken uit de samenleving. Maar wat dacht je van zelfreinigende deurklinken? Met behulp van ingebouwde UV-licht wordt een deurklink continue gereinigd. Het is een uitkomst voor openbare toiletten en andere ruimtes waar veel mensen gebruik maken van een zelfde deurklink. |
Voor meer info : http://www.deurklinken.com |