Builds
Image default
Woning en Tuin

Hoe een dompelpomp kan helpen bij een ondergelopen kelder

Het kan gebeuren dat door regenval of een lekkage uw kelder vol is komen te staan met water. Dit is erg vervelend en dat wilt u natuurlijk zo snel mogelijk opgelost hebben. Emmer voor emmer het water wegbrengen is onbegonnen werk en een loodgietersbedrijf laten komen kost vaak veel geld. Een dompelpomp is dan een ideale uitkomst. Deze doet al het werk voor u, terwijl u andere dingen kunt doen.

Wat te doen bij een ondergelopen kelder?

Als eerste is het belangrijk dat u zorgt dat uzelf in veiligheid blijft. Schakel daarom eerst de stroom uit en draag laarzen en handschoenen ter bescherming. Controleer waar het water vandaan komt en zorg ervoor, wanneer dit mogelijk is, dat het stopt. Het kan zijn dat u hiervoor een waterleiding moet afsluiten. Heeft u een afvoerput in uw kelder of kruipruimte? Controleer dan of deze niet verstopt is geraakt. 

Werking dompelpomp

Plaats de dompelpomp op het diepste punt in het water en zorg ervoor dat het water via de slang weg kan. Steek de stekker in het stopcontact (waar u nog wel stroom heeft) en laat de pomp het werk doen. U zult zien dat het waterniveau zakt. Bij een reguliere dompelpomp zal er een klein laagje water blijven staan. Wilt u uw kelder of souterrain helemaal droogpompen? Dan is een ‘ vlakzuiger een geschikte oplossing. Een vlakzuiger pompt het water weg tot een laag van 0 tot 2 mm en zorgt ervoor dat een ruimte dweildroog wordt achtergelaten.

Terugkerende wateroverlast?

Komt het regelmatig voor dat uw kelder onderloopt? Dan kan een automatische dompelpomp de ideale oplossing zijn. Deze pomp beschikt over een vlotter die ervoor zorgt dat de pomp automatisch aangaat wanneer het waterpeil op een bepaalde hoogte komt en stopt wanneer het gewenste waterpeil is bereikt. Het is aan te raden een gat te maken onder het laagste punt van uw kelder en de pomp daarin te plaatsen. 

Wat kan een dompelpomp nog meer?

Naast het leeg- of droogpompen van een kelder kan een dompelpomp in meerdere situaties ingezet worden;

Zwembad leegpompen: is het tijd om het water te verwijderen uit uw zwembad? Ze de pomp op de bodem en de klus is binnen no time geklaard. Zit er geen chloor of andere chemische middelen in het water? Hergebruik dit water dan om de planten water te geven. Zo bespaart u kraanwater.

Vijver leegpompen: een vuilwaterpomp is hier geschikt voor. Deze is bestemd tegen modder.

Afvoeren water plat dak: wanneer het veel regent kan de hoeveelheid water op een plat dak ervoor zorgen dat het dak verzakt. Een dompelpomp met vlotter gaat dit tegen door het water weg te pompen wanneer het waterpeil stijgt.

Water afvoeren weiland: in een ondergelopen weiland kunnen fecaliën aanwezig zijn van het vee die er zijn behoeften doet. Pompen die bestemd zijn tegen fecaliën kunnen dit water wegpompen. 

Kortom zijn dompelpompen in verschillende situaties inzetbaar. Het scheelt u veel werk, waardoor u meer tijd heeft om andere dingen te doen. Lekker een boek lezen, een boodschap doen, of met uw kinderen naar het park. Een dompelpomp neemt u een hoop zorgen weg.