Builds
Image default
Aanbiedingen

Alles over de Buy-and-build koopstrategie

Jaarlijks worden er talloze bedrijven gekocht door andere bedrijven of investeerders. En elke bedrijfsovername heeft zo weer zijn eigen bijzonderheden. Wel valt er natuurlijk onderscheid te maken in verschillende tactieken en strategieën. Een momenteel veelvoorkomende strategie is de buy-and-build. In deze blog leest u hier meer over.

Wat is het doel van de strategie?
Nomen est omen, de strategie zet in op het bouwen, oftewel groeien, door te kopen. Bij deze strategie houdt het alleen niet op bij de koop van het eerste bedrijf; het is juist de bedoeling dat na het eerste bedrijf ook het tweede, derde, vierde en soms nog meer bedrijven volgen. Het doel is hierbij om de eerste organisatie zo sterk mogelijk te maken door de krachten van de andere bedrijven toe te voegen. Dit kan bepaalde kennis of technologie zijn, het klantenbestand, een nieuwe markt of regio en nog veel meer zijn. Als het maar bijdraagt aan de groei van het bedrijf. 

Private Equity
Omdat er veel geld en een gedegen strategie nodig is voor de buy-and-build methode, wordt het voornamelijk uitgevoerd door private equity-investeerders. Deze investeerders hebben er baat bij dat de buy-and-build geld in het laatje brengt en zullen dus vooraf een duidelijk plan hebben. Ze weten al welke bedrijven overgenomen moeten worden, in welke volgorde en voor welke maximale bedragen. Het eerste bedrijf in de overnamereeks wordt dan het ‘hoofdbedrijf’ dat telkens verder uitgebreid moet worden. 

De juiste bedrijven vinden
Niet elke private equity investeerder heeft ook daadwerkelijk het juiste netwerk om al de interessante bedrijven te vinden en te benaderen. Vaak schakelen zij hiervoor fusie en overnamespecialisten in, die het veldwerk voor hen verrichten. Het is immers ook belangrijk dat er tempo in het proces zit, zodat zo snel mogelijk zoveel mogelijk rendement kan worden gegenereerd.

Hulp bij Buy-and-build
Het is dus geen sinecure om de buy-and-buildstrategie succesvol toe te passen. Hulp is hierbij onmisbaar voor een goed resultaat. Wilt u dus een bedrijf kopen om dat bedrijf verder uit te bouwen door andere bedrijven over te nemen dan schakelt u experts in. Een  voorbeeld van een betrouwbare fusie en overname partij is het Nederlandse Marktlink, dat ook kantoren heeft in België, Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. 

https://www.marktlink.com/be/