Builds
Image default
Architectuur

Bouwen met verschillende soorten bakstenen

Als de meeste mensen aan een baksteen denken, denken ze niet meteen aan alle verschillende soorten die er mogelijk zijn. Vaak weet je wel dat bakstenen in verschillende kleuren te verkrijgen zijn, maar niet dat er ook nog verschillen zijn in de structuren en de textuur van de baksteen. Wist je bijvoorbeeld dat er zowel handvorm als vormbak bakstenen op de markt zijn? De keuze voor het type baksteen waarmee je je woning gaat bouwen is een belangrijke, aangezien dit grotendeels de uitstraling van je woning gaat bepalen. In onderstaande tekst worden er meerdere typen bakstenen besproken en het effect dat deze hebben op de uitstraling.

Handvorm bakstenen

De handvorm baksteen is het type baksteen dat het meeste wordt toegepast. Dit type baksteen wordt gemaakt door de bezande klei in een handvormbak te gieten, waardoor na het bakproces nerven te zien zijn op het oppervlak van de steen. De textuur die hierbij gevormd wordt geeft meer diepgang aan de baksteen, aangezien door de werking van het licht ook schaduwlijnen worden gevormd.

Vormbak bakstenen

Een andere soort baksteen is de zogenaamde vormbak baksteen. Het proces om deze stenen te maken is vrijwel hetzelfde als het proces voor de handvorm baksteen, alleen wordt er bij de productie van de vormbak een onbezande bol klei gebruikt die in een juist bezande vorm wordt geperst, waardoor er geen plooien op het oppervlak verschijnen. Hierdoor zijn er na het bakproces ook geen nerven te zien op de steen, wat een vlak oppervlak creëert en een strakke uitstraling geeft.

Verdere soorten baksteen

Een derde type baksteen is de strengpers, die een hele andere productie heeft dan de boven genoemde handvorm en vormbak baksteen. De strengpers baksteen wordt namelijk gevormd doordat de klei in een lange streng wordt geperst en vervolgens in de standaard baksteen vorm wordt gesneden. Door dit proces heeft de steen een glad uiterlijk. De Wasserstrich baksteen is een type baksteen dat wordt gemaakt door gebruik te maken van water. Dit type baksteen heeft een relatief glad uiterlijk, maar heeft zeker meer textuur dan de strengpers baksteen. Een laatste type baksteen is de gesinterde baksteen, die door de extreme hitte tijdens het vormingsproces een kleur aanneemt wat in speciale bouwwerken een mooie toevoeging kan zijn.

Voor iedere bouwproject zijn er dus enorm veel mogelijkheden als het gaat om het type baksteen, die ieder een andere sfeer en uitstraling aan de woning geven.