Builds
Image default
Auto's en Motoren

Verschilt een bedrijfsauto verzekeren van een personenauto verzekeren?

We trappen wellicht een open deur in wanneer we stellen dat er twee verschillende soorten auto’s bestaan op de markt. Twee meer? Op de manier waarop wij het bedoelen zijn er inderdaad maar twee verschillende soorten. Het gaat hierbij om de personenauto en om een bedrijfsauto. Voor beide soorten voertuigen geldt dat er sprake is van een wettelijke verzekeringsplicht. Dit betekent dat er voor zowel personen- als bedrijfsauto’s een WA-verzekering dient te worden afgesloten. Deze verzekering zorgt ervoor dat schade ten opzichte van derden die je aanbrengt altijd is verzekerd. De eigen schade aan je bedrijfsauto? Die is niet verzekerd. Hoe dan ook, wanneer jij graag meer zou willen ontdekken over je bedrijfsauto verzekeren doe je er goed aan om de onderstaande informatie even uitgebreid door te nemen.

Een zakelijke autoverzekering afsluiten voor je bedrijfsauto

In de basis zal je kunnen vaststellen dat zowel een bedrijfsauto verzekeren als een personenauto verzekeren op min of meer dezelfde manier gebeurt. Voor allebei deze soorten auto’s geldt dan ook dat je een keuze kan maken uit drie verschillende soorten autoverzekeringen, namelijk:

  1. De WA-verzekering;
  2. De beperkt cascoverzekering;
  3. De volledige cascoverzekering;

In eerste instantie kan je voor je bedrijfsauto kiezen voor het afsluiten van de WA-verzekering. Er zijn in de praktijk best een behoorlijk aantal bedrijven terug te vinden die deze keuze maken. Dat heeft dan voornamelijk te maken met het relatief lage prijskaartje dat aan deze verzekering is verbonden. Voor heel wat bedrijven is het van cruciaal belang dat ze hun vaste kosten zo beperkt mogelijk houden. Wanneer dat ook geldt voor jouw onderneming kan het afsluiten van de WA-verzekering voor je zakelijk voertuig dan ook veruit de meest interessante keuze zijn.

Naast bovenstaande optie zijn er ook nog de beperkt en volledige cascoverzekeringen. Deze verzekeringen zijn meer uitgebreid. Wil je, je bedrijfsauto verzekeren met meer dan alleen maar dekkingen tegen schade aan derden? Dan zijn deze  verzekeringen het overwegen waard. Je moet er wel rekening mee houden dat de zelf veroorzaakte schade aan het voertuig uitsluitend wordt verzekerd door de volledige cascoverzekering. Wanneer dit iets is wat je graag wil is het dus zeker de moeite waard om te kijken in de richting van deze zeer complete, maar wel ook vrij dure verzekering.

Kan je rekenen op fiscale voordelen met een zakelijke autoverzekering?

Een bedrijfsauto verzekeren moet in de praktijk altijd gebeuren door middel van een zakelijke autoverzekering. Het is best mogelijk dat je hierdoor wordt geconfronteerd met een (klein) verschil in premie. Zakelijke autoverzekeringen willen over het algemeen dan ook nog wel eens net wat duurder zijn in vergelijking met persoonlijke, private verzekeringen. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat je bij een bedrijfsauto verzekeren nog kan rekenen op een extra interessant voordeel. Dat voordeel heeft te maken met het feit dat je de kosten van deze verzekering kan inbrengen als beroepskost. Met andere woorden, de kostprijs van je autoverzekering kan afgetrokken worden van je belastingen. Het spreekt voor zich dat dit een interessant financieel voordeel is waar particuliere personen die een autoverzekering willen afsluiten alleen maar van kunnen dromen.

Hoeveel kost een bedrijfsauto verzekeren?

De bovenstaande vraag is wellicht één van de vaakst gestelde met betrekking tot het afsluiten van een bedrijfsautoverzekering. Het is echter zo dat hier eigenlijk niet zomaar in één, twee, drie een antwoord op kan worden gegeven. Het probleem dat zich op dit vlak stelt heeft namelijk te maken met het feit dat er ongelofelijk veel verschillende factoren de kostprijs van een bedrijfsauto beïnvloeden. Het gaat hierbij in eerste instantie uiteraard over de specificaties waar het voertuig over beschikt. Des te zwaarder de auto en des te groter het vermogen, des te hoger ook de kosten zullen komen te liggen voor het verzekeren van het bedrijfsvoertuig in kwestie. Er moet evenwel bij stil worden gestaan dat niet alleen de technische specificaties van de auto van invloed zijn. Wat namelijk bovendien ook te denken van de persoon die met de auto gaat rijden?

Niet alleen bij een particuliere, maar zeker ook bij een zakelijke autoverzekering is het zo dat er ook wordt rekening gehouden met de bestuurder van het voertuig. Heeft de hoofdbestuurder in het verleden reeds verschillende schadegevallen veroorzaakt? Dan is de kans betrekkelijk groot dat dit een negatieve impact zal hebben op de hoogte van de verzekeringspremie die moet worden betaald. Beschikt de hoofdbestuurder over een net schadeverleden? In dat geval wordt het natuurlijk weer wat anders. Dan kan dit de kosten van de verzekering namelijk net positief gaan beïnvloeden.

Een bedrijfsauto verzekeren? Eerst vergelijken is de boodschap!

Het feit dat er voor elk type van auto, zowel privé als zakelijk verplicht een verzekering moet worden afgesloten is iets wat voor veel mensen een stevige doorn in het oog is. Dit gezegd hebbende is het zo dat er hier ook (hoe vreemd het misschien ook mag klinken) een niet onbelangrijk voordeel aan is verbonden. Het is immers zo dat de (bedrijfs)autoverzekering een verzekering is die ongelofelijk concurrentieel is. Heel wat verzekeraars willen zich dan ook maar wat graag extra inspannen om hun (potentiële) verzekeringnemers een extra mooie deal voor te kunnen schotelen. Dit heeft als gevolg dat het uitvoeren van een vergelijking altijd zeer interessant is voordat je overgaat tot het daadwerkelijk afsluiten van een bedrijfsautoverzekering. Zo kan je immers best wel wat besparen.

Wil je graag je bedrijfsauto verzekeren tegen de meest interessante premie? Dan zijn er best een aantal zaken waar je bij het uitvoeren van een vergelijking rekening mee moet houden. Sowieso moet je ook altijd aandachtig zijn voor bijvoorbeeld een bepaalde promotie die wordt aangeboden. In dit geval is het namelijk zo dat je voor je bedrijfsauto verzekeren kan intekenen op een tijdelijk lagere premie. Dit gezegd hebbende is het zo dat deze premie uiteraard na een aantal maanden zal veranderen. Bekijk dus niet alleen de premie op moment van tekenen, maar besteed ook zeker aandacht aan de premie die je na afloop van de promotieperiode zal moeten betalen. Enkel en alleen op die manier wordt je bedrijfsauto verzekeren echt mogelijk tegen de interessantste voorwaarden.