Builds
Dienstverlening

Xbrl software

Een fout dat vaak word gemaakt is dat er gedacht word dat xbrl zelf een software is. Er is natuurlijk wel xbrl software op het markt maar dit is niet wat xbrl zelf is. We gaan dan ook een aantal misstanden ophelderen over xbrl software.

In de eerste plaats is xbrl een open standaard wat betekent dat er geen licentiekosten betaald hoeven te worden. Daarom wordt er vaak gedacht dat xbrl software gratis is maar dit is helemaal niet zo. Voor xbrl software moet je dan ook gewoon betalen. Het gebruik van xbrl zelf is wel goedkoop en als je zelf xbrl software kunt ontwikkelen is het wel gratis.

De verwarring tussen xbrl en xbrl software ontstaat omdat vaak niet begrepen word dat xbrl enkel de taal is. Xbrl is dus een computertaal dat gebruikt word voor het coderen en verzenden van de informatie. Voor het gebruik van xbrl moet je dus wel xbrl software. Voor xbrl zijn dan ook diverse software ontwikkeld. In Nederland zijn al een aantal verschillende versies van xbrl software verkrijgbaar. Het wel gericht op het bedrijfsleven omdat hun het xbrl software meestal gaan gebruiken. De meeste bedrijven zullen xbrl software zelfs verplicht moeten gaan gebruiken. 

Voor meer info :