Builds
Image default
Hobby en vrije tijd

Je eigen noodpakket samenstellen

Jarenlang heeft mijn vluchttas in een kast gestaan, tot de nok toe gevuld met de spullen die ik “dacht” nodig te hebben als ik mijn huis moest ontvluchten na een ontwrichtende gebeurtenis. Mijn tas, zo kostbaar als hij was, woog meer dan 40 pond en de ritsen waren bijna kapot.

Hoe is dit gebeurd? Eerlijk gezegd gebeurde het geleidelijk over een periode van jaren. Het begon zes jaar geleden met mijn eerste B.O.B., die gevuld was met de basis:

 

Wat zit er in in een noodpakket

benodigdheden om vuur te maken
waterzuiveringstabletten
een paar messen
een EHBO-kit
persoonlijke spullen
documenten
contant geld
Op dat moment dacht ik dat ik klaar was. Natuurlijk had ik het mis.

 

Bug out Bag

Deze keer wilde ik het goed doen. Voordat ik begon met het herconfigureren van mijn uitwijktas, stelde ik een aantal uitgangspunten en doelen vast.

Eerst en vooral moest mijn uitwijktas een oplossing bieden voor de meest waarschijnlijke ontwrichtende gebeurtenissen in mijn omgeving. Ja, dit zou een subjectieve risico-evaluatie zijn, maar voor ik verder ging, wist ik dat het moest gebeuren, opdat ik niet weer een 40-pond zware rugzak zou krijgen.
Mijn B.O.B. moest weg-waardig zijn. Het moest me zowel weg van huis als terug naar huis brengen, afhankelijk van de omstandigheden.
Omdat het mijn bedoeling is me te verschansen en in te pakken, zou dit geen traditionele overlevingstas worden. De inhoud hoefde niet dagenlang in mijn overlevingsbehoeften in de wildernis te voorzien.
Aan de andere kant, als mijn huis onveilig zou worden, wilde ik de inhoud van mijn tas kunnen gebruiken terwijl ik op weg was naar een tweede locatie voor een paar dagen tot een week.
Wetende dat ziek worden of gewond raken in een noodsituatie dodelijk kan zijn, zou mijn primaire Bug Out Bag worden aangevuld met een aparte Eerste Hulp Kit (FAK) die ik zou kunnen oppakken en meenemen terwijl ik de B.O.B. op mijn rug draag. In mijn FAK zou een groot assortiment essentiële oliën zitten.
Het totale gewicht mocht niet meer dan 20 pond bedragen.

 

 

Moet je een noodpakket hebben

Uitbreken heeft zijn plaats, zoals ik zo zal uitleggen. Maar voor 99% van de ontwrichtende gebeurtenissen die er zijn, stem ik ervoor om te blijven zitten en je te verschansen in het comfort van je huis, omringd door je voorbereidingen.

De belangrijkste reden waarom we voorbereid moeten zijn om te vluchten is dat onze huizen in een oogwenk onveilig kunnen worden. In het geval van een natuurramp wil je natuurlijk een veilige haven vinden, buiten de gevarenzone.

Het wordt nog moeilijker als je denkt aan onvoorspelbare rampen zoals aardbevingen, tornado’s, chemische lekken, nucleaire implosie en terroristische aanvallen. Er zijn er nog meer, maar u begrijpt wat ik bedoel.

Ongeacht waar je woont, het risico van een potentiële ramp zal er altijd zijn en dus moeten we voorbereid zijn om uit te rukken. Dat gezegd hebbende, zou een uitwijkmogelijkheid een laatste redmiddel moeten zijn – iets wat je doet als er kwaad op je afkomt en het niet langer veilig is om thuis te blijven.

 

 

VOEDSEL EN VOEDSELBEREIDING

Vervolgens zijn er de voedingsmiddelen. In de voorbereidingsgemeenschap zien we veel mensen die graag verschillende producten aanbevelen, meestal kant-en-klare, gedehydrateerde, in de winkel gekochte producten. Persoonlijk bevelen wij een verscheidenheid aan niet-bederfelijke voedingsmiddelen aan, waarvan sommige water nodig hebben en andere niet. In een echte uitwijksituatie weet je niet hoe schaars je waterbron kan zijn. Reken er voor de zekerheid op dat het schaarser is dan je denkt.

De meeste van deze items spreken voor zich, maar we zullen in toekomstige posts zeker dieper ingaan op onze redenen om deze items te selecteren. Het belangrijkste om nu te weten is dat je genoeg voedsel moet hebben voor minimaal drie dagen. Een andere aanbeveling die we zien is dat mensen plastic kookgerei gebruiken. Voor hittebestendigheid en duurzaamheid raden wij metalen kookgerei en kookgerei aan.

Eiwit / Energie repen (6 stuks)
MRE’s / Gedroogde maaltijden (3 stuks)
Spork
P-38 blikopener
Metalen kookpot
Metalen kop
Pottenwasser
Draagbare kachel
Brandstof voor kachel (10 stuks)

 

Hoe stel je je noodpakket samen?

Wil je liever je eigen noodpakket samenstellen? Dan zijn lijstjes en tips natuurlijk handig. Op de website van doepserleven schrijven ze hoe je zelf een noodpakket kunt samenstellen Maar er zijn ook een aantal kant en klare noodpakketten

https://doepserleven.nl/je-eigen-noodpakket-samenstellen/