Builds
Image default
Woningen

Is elk huis geschikt voor spouwmuurisolatie?

Het na-isoleren van spouwmuren is een uitstekende methode om minder verwarmingskosten te betalen. Maar niet elk huis is hiervoor geschikt. Wij delen een paar tips om te controleren of jouw spouwmuren aan de voorwaarden voldoen.

Waarom zou je kiezen voor spouwmuurisolatie?

Er zijn verschillende manieren om de gevels van een gebouw te isoleren. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor het aanbrengen van harde isolatieplaten aan de buitenkant van de gevel. Een tweede optie is het isoleren van de spouw. Spouwmuurisolatie biedt een paar interessante voordelen, hoewel we ook de nadelen niet mogen vergeten.

Voordelen

Spouwmuurisolatie is zeker interessant, vooral omwille van deze pluspunten:

  • Een verlaging van je energieverbruik.
  • De woning stijgt in waarde.
  • Je geniet van een hoger akoestisch comfort.
  • Isoleren is goed voor het milieu.
  • De investering is snel terugverdiend.

Nadelen

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Volgens deze website heeft spouwmuurisolatie ook een paar nadelen:

  • Niet elke spouw is geschikt voor het aanbrengen van isolatiemateriaal
  • Er is voldoende ventilatie nodig om schimmelvorming te voorkomen
  • Het is belangrijk om de juiste materialen te kiezen qua duurzaamheid en brandbaarheid

Hoe weet je welke muur geschikt is voor spouwmuurisolatie?

Zoals we eerder al hebben gezegd, is niet elke spouwmuur geschikt voor isolatie. Je kan dit zelf controleren door de dikte van je buitenmuren te meten. Is die smaller dan 25 cm, dan heeft de muur waarschijnlijk geen spouw. Bij een bredere gevelmuur is dit waarschijnlijk wel mogelijk.

Daarnaast mag de buitengevel muur niet te veel vocht doorlaten en moet de spouw helemaal vrij zijn. Om deze zaken te controleren, laat je best een endoscopisch onderzoek uitvoeren. Hiervoor gebruikt men een kleine camera om de staat van de spouw te controleren.

Wat als spouwisolatie niet mogelijk is?

Is uit het onderzoek gebleken dat het isoleren van je spouw toch niet mogelijk is? Geen probleem. Er is nog een manier om je verwarmingskosten te laten dalen: gevelisolatie langs de buitenkant. Met deze techniek worden isolatieplaten tegen de gevel bevestigd in nadien afgewerkt met een laag buitenbepleistering of steenstrips. Het voordeel van deze isolatiemethode is dat je de woning een nieuwe look geeft.