Builds
Image default
Afvalverwerking

Hoe ga je met chemisch afval om?

Bedrijven die zich bezighouden met het produceren van chemische middelen, produceren ontzettend veel chemisch afval. Het is erg belangrijk dat er op een verantwoordelijke manier wordt omgegaan met het chemisch afval. Chemisch afval is niet alleen schadelijk voor de natuur, maar ook voor mens en dier. Daarnaast zijn er ook andere gevaren die om de hoek komen kijken. 

 

Het huren van speciale rolcontainers

Als je bedrijf zich bezighoudt met het produceren/verwerken van chemische middelen, dan is het belangrijk om zoveel mogelijk speciale rolcontainers te huren. Je moet bij een rolcontainer huren wel rekening houden dat deze geschikt moet zijn voor het opslaan van chemische stoffen. Chemische middelen kunnen namelijk als ze in aanraking komen met elkaar levensgevaarlijk zijn. Er kunnen giftige dampen vrijkomen en ook kan er sprake zijn van brand- en/of ontploffingsgevaar. Het is daarom verstandig om de rolcontainers ook op slot te doen zodat niemand erbij kan. 

 

Wat gebeurt er met het verzamelde chemische afval?

Wanneer je voldoende chemisch afval verzameld hebt, dan wordt dit opgehaald door het verwerkingsbedrijf waar je de rolcontainers hebt gehuurd. Wat er precies met de chemische stoffen gaat gebeuren, is erg moeilijk te bepalen. Dit heeft er namelijk mee te maken dat veel chemische stoffen niet gerecycled en verbrand kunnen worden. De chemische stoffen die wel gerecycled kunnen worden, worden wel gerecycled! Als je wilt weten wat het verwerkingsbedrijf precies met de chemische stoffen gaat doen, dan kan je het beste contact opnemen met het verwerkingsbedrijf. 

 

Chemisch afval verwerken is prijzig 

Een van de nadelen van het verwerken van chemisch afval, is dat het vaak niet te recyclen is en dat een verwerkingsbedrijf er weinig mee kan. Hierdoor is het verzamelen en verwerken zeer duur en kun je verwachten dat je hier soms wel duizenden euro’s per maand aan kwijt zult zijn. Toch is het belangrijk dat chemisch afval afgevoerd wordt, want het mag nooit lang opgeslagen zijn in jouw bedrijf. De kans dat er dan brand uitbreekt of de boel ontploft, is dan erg groot. Wees daarom verstandig en kies ervoor om het chemisch afval te verzamelen en te laten verwerken door een verwerkingsbedrijf.