Builds
Image default
Financieel

Wat is een krediet?

Krediet is meestal een lening die is verstrekt aan een onderneming of een particulier. Een lening wordt meestal verstrekt door een bank, maar het kan ook door een particulier worden gedaan. Je kunt dingen kopen op krediet, dan betaalt de leningverstrekker de aankoop of dienst voor je en betaal je later de verstrekker terug. Dit betaal je meestal terug in termijnen. De beloning voor de persoon of het bedrijf die je de lening heeft gegeven is meestal rente. De rente is meestal een percentage van het bedrag dat je hebt geleend. Het rentepercentage verschilt per verstrekker.

Kredietvormen

De bekendste kredietvormen of leningen zijn het doorlopend krediet en de persoonlijke lening. Een doorlopend krediet is als kredietvorm vooral geschikt als je een langere tijd geld nodig hebt of achter de hand wilt houden. Bij een doorlopend krediet spreek je met de kredietverstrekker vooraf een limiet af. Tot dat bedrag mag je onbeperkt geld opnemen en aflossen. Verder is de rente van een doorlopend krediet variabel. Dit betekent dat de rente tussentijds kan stijgen of dalen. Een persoonlijke lening wordt het meest gebruikt als je spaart of geld nodig hebt voor een bepaald doel. Denk hier bij aan het kopen van een nieuwe auto of de renovatie van je keuken. Je leent bij deze vorm een vast bedrag en je betaald een vast rentepercentage.

Risico’s bij geld lenen

Aan het lenen van geld zitten natuurlijk ook risico’s. Voorbeelden van risico’s zijn bijvoorbeeld overlijden. Als je samen met je partner geld hebt geleend en je partner komt opeens te overlijden, dan sta je er alleen voor. Een ander risico is arbeidsongeschikt worden. Dit kun je niet zien aankomen of voorspellen en is een risico voor iedereen. Je kunt werkloos worden. Een contract voor onbepaalde tijd biedt tegenwoordig geen zekerheid meer dat je je baan behoudt. Maar met de werkloosheidsuitkering hoef je je geen zorgen te maken over een lening en kun je je richten op het zoeken van een nieuwe baan.

 

LET OP, GELD LENEN KOST OOK GELD.

https://www.mozzeno.com/nl/persoonlijke-lening/simulatie/