Builds
Image default
Groothandel

Advies voor de aankoop van een warmtepomp

Je overweegt dus om een warmtepomp te installeren? Dat is een goed idee. Om je te behoeden van een miskoop, hebben we in dit artikel een paar tips verzameld om het juiste model te selecteren. 

1/ Kies een model met het juiste vermogen

Consumenten die geen of weinig kennis hebben van warmtepompen kiezen dikwijls een model met een te hoog vermogen. Ze redeneren dat deze ‘overschot’ nooit kwaad kan. Maar er zijn wel degelijk nadelen aan verbonden. Een toestel met een te hoog vermogen is duurder dan een correct gedimensioneerd model, en is dikwijls minder zuinig in gebruik. 

Het correcte vermogen is afhankelijk van een hele reeks factoren, waaronder de isolatiegraad van het gebouw en de te verwarmen oppervlakte. Laat de berekening over aan een vakman, zoals de installateur, architect of EPB-verslaggever. Dan ben je zeker dat je geen fouten maakt.

2/ Ga voor kwalitatieve merken

De laatste jaren wordt onze markt overspoeld door goedkope warmtepompen van Aziatische merken. Dat lijkt misschien een koopje op het eerste zicht, maar is het niet altijd. Dat komt omdat deze toestellen dikwijls een lager rendement hebben. Over de jaren heen vallen je verwarmingskosten dus hoger uit, wat dit prijsverschil teniet doet. Daarnaast is de duurzaamheid dikwijls een probleem. Defecten kunnen het kostenplaatje de hoogte inraken.

Ons advies: kies voor gerenomeerde, Europese merken. Thermia warmtepompen en Nibe warmtepompen zijn bijvoorbeeld van Zweedse makelijk en staan bekend voor hun uitstekende bouwkwaliteit, technologische innovaties en lange levensduur. 

3/ Denk goed na over het type warmtepomp

Warmtepompen zijn verkrijgbaar in diverse bronconcepten. Ze kunnen energie uit de buitenlucht of uit de bodem halen. Elk type heeft voor- en nadelen.

  • Lucht-warmtepomp: de meest goedkope variant met een buitenunit die energie uit de lucht onttrekt. Vrij makkelijk te installeren, maar minder warmtekracht dan een grond-warmtepomp.
  • Grond-warmtepomp: haalt energie uit de bodem via een diepteboring. Iets duurder, maar biedt meer warmtekracht en kan ook passief koelen.

4/ Investeer in isolatie

De aankoop van een warmtepomp is pas interessant wanneer het gebouw voldoende geïsoleerd is. Daarom is deze verwarming minder geschikt voor renovaties (tenzij je deze combineert met isolatiewerken), en meer geschikt voor een nieuwbouw. 

5/ Informeer jezelf over premies

De overheid en netbeheerders maken deze investering nog interessanter via allerhande premies. Deze premies kunnen oplopen tot wel 40% van het factuurbedrag. Vraag raad aan je installateur voor meer informatie.