Builds
Hobby en vrije tijd

Illegaal Vuurwerk in Nederland

U kunt rondom oud en nieuw op veel plaatsen illegaal vuurwerk kopen in Nederland. Sommige mensen vinden dit geweldig omdat het vaak goedkoper is en je vindt meer exotische vuurwerksoorten. Weet wel dat dit niet is toegestaan door de Nederlandse regelgeving. In Nederland wordt er vaak deze soorten illegaal vuurwerk verkocht:

  • Cobra’s
  • Nitraten
  • Vlinders
  • Lawinepijlen

Vaak ziet men het gevaar niet in van illegaal vuurwerk waardoor er jaarlijks verschillende ongevallen gebeuren door dit illegale vuurwerk.

 

Wanneer is vuurwerk illegaal?

Het illegaal aankopen of verkopen van vuurwerk is te allen tijde verboden. Men mag het niet in zijn bezit hebben en zelfs niet vervoeren. Het vervoer van illegaal vuurwerk is ook strafbaar. Wanneer spreken we van illegaal vuurwerk?

–          Er zit geen handleiding in het Nederlands toegevoegd.

–          U heeft professioneel vuurwerk in uw bezit. We spreken van professioneel vuurwerk als het te veel kruit bevat. Dit soort vuurwerk mag enkel op grote evenementen gebruikt worden onder begeleiding van professionals.

–          Wanneer het vuurwerk een flash vertoond.

–          De knal overschrijdt de maximale geluidswaarde van 156dB. Dit is zeer schadelijk voor uw oren.

 

Ongelukken

Jaarlijks vallen er tijdens de jaarwisseling vele gewonden. Dit kunnen kleine brandwonden zijn, maar het komt jammer genoeg vaak voor dat mensen vuurwerk in hun oog krijgen waardoor ze blind zijn voor het leven. Gelukkig dragen steeds meer mensen een vuurwerkbril waardoor ongelukken aan de ogen elk jaar weer afnemen. Dit is absoluut niet aangenaam en u verpest het feest voor uw medefeestvierders ook. Tijdens de jaarwisseling van 2015 werden er meer als 600 vuurwerkongevallen geregistreerd in de Nederlandse ziekenhuizen. In de meeste gevallen gaat het om jongeren. Het komt zelfs bij 2 procent van de gevallen voor dat er handen geamputeerd moeten worden.

 

Waarom is illegaal vuurwerk zo gevaarlijk?

Illegaal vuurwerk is niet gekeurd of getest door een officieel orgaan van de overheid. Welk vuurwerk wordt er zoal afgekeurd? Vuurwerk dat niet altijd afgaat, ook wel ‘weigeraars’ genoemd of vuurwerk dat te snel ontbrandt waardoor je niet op tijd kunt wegkomen.

Het is ook illegaal als het te veel kruit bevat of wanneer de knal te luid is. Denk dus twee maal na vooraleer u nog eens illegaal vuurwerk koopt.

Voor meer info : https://www.dutch-pyro.nl/

Gerelateerde artikelen

Een nieuwe hobby met de 3d pen

FIFA evenementen Ultimate Team

Datingsites