Builds
Image default
Woning en Tuin

Klussen met een afkortzaag

Wanneer je een stuk hout wilt gaan inkorten dan gebruiken veel semi-klussers toch snel een simpele handzaag. Het is vaak gemakkelijk om ”even snel” een stuk materiaal in te korten, maar men vergeet dat het mensenwerk blijft en zodoende de kans op foutjes tijdens het zagen aanwezig is. Om er 100% zeker van te zijn dat je een stuk metaal zoals een balk, staaf, buis of stuk hout geheel recht af kunt zagen, dan gebruik je een zogenaamde afkortzaag

Hoe werkt een afkortzaag?

Een afkortzaag is een stuk elektrisch gereedschap wat gebruik maakt van een machine met een eigen motor en een cirkelvormig zaagblad die speciaal ontwikkeld is om staafvormige voorwerpen en materialen in te korten en verstek te zagen. Tevens kan een afkortzaag ook onderdeel zijn van een grotere machine, namelijk een combinatiezaagmachine die vaak gebruikt wordt door professionele houtbewerkers bijvoorbeeld.

Een afkortzaagmachine heeft een eigen platform met daarop haaks een scharnierbare arm. Hierop bevind zich het zaagblad en een motor die de boel aandrijft. Een laser geeft aan waar de zaagsnede moet komen. Ook bezitten sommige afkortzagen een eigen waterkoelingssysteem dat speciaal ingezet wordt tijdens het zagen van dik metaal. Dit om te voorkomen dat de machine oververhit raakt tijdens het zagen van dit stevige materiaal.

Wanneer je de afkortzaag in gebruikt hebt genomen is het goed om te weten dat je deze op zijn tijd zeker moet onderhouden. Allereerst kun je de zaagtanden van de machine slijpen. Dit omdat deze na een tijdje bot en stomp kunnen worden, waardoor de machine niet goed meer zal zagen. Dit kun je doen met een simpele vijlenset en een bankschroef.

Ook het zaagblad moet eens in de zoveel tijd schoongemaakt worden. Gebruik hiervoor een goede stevige spray zoals de WD-40 Multispray die landelijk verkrijgbaar is. Met deze spray zorg je voor een optimale levensduur van je zaagblad. Zorg er wel eerst voor dat al het zaagsel verwijdert is van het zaagblad om krassen en deuken te voorkomen. Als extra tip wil ik je nog meegeven dat het altijd verstandig is om het zaagblad in te smeren met een vaseline. Dit om roestplekken en roestvorming te voorkomen. Als het zaagblad veel roest bevat, dan is de kans erg groot dat de machine niet goed meer zal functioneren en je een nieuw zaagblad zal moeten kopen en dat kun je simpel voorkomen door er na gebruik wat vaseline op te smeren voor een optimale levensduur.

 

Voor meer info :