Builds
Image default
Woning en Tuin

Wat zijn houtbriketten en hoe gebruik je dit?

Met een open haard kies je voor gezellige warmte in je huis. Een knetterend haardvuur zorgt voor sfeer en gezelligheid en verwarmt je huis op een meer comfortabele manier dan centrale verwarming. Natuurlijk moet je een open haard of kachel ook doen branden. Dit kan je doen met brandhout, houtpellets of houtbriketten. Wat is het verschil?

Brandhout

Brandhout voor een open haard of kachel zijn houten blokken die in een oven gedroogd zijn. Hun vochtgehalte ligt onder de 20 procent, waardoor ze snel ontbranden en dus direct bruikbaar zijn. Brandhout kan van verschillende houtsoorten gemaakt worden. Zachte houtsoorten, zoals elzenhout of berkenhout, bieden bijna direct na het aansteken warmte. Dit maakt hen uitermate geschikt om een speksteenkachel mee te doen branden. Wanneer je je haard graag voor een langere tijd wil laten branden, kies je beter voor een hardere houtsoort. In dat geval koop je beter eikenhout, essenhout of berkenhout.

Houtbriketten

Houtbriketten worden gemaakt van kleine, zuivere houtsnippers die bij elkaar geperst worden tot een mooi blok. Houtbriketten hebben een vochtgehalte van maximaal 10 procent. Hierdoor krijg je een hoog rendement; houtbriketten branden lang en gloeien ook nog een hele tijd na. Dit maakt hen erg geschikt voor houtkachels. Wanneer je houtbriketten gebruikt, heb je nadien heel weinig afval. De briketten branden bijna volledig op en er blijft dus heel weinig as over.
Wanneer je houtbriketten aankoopt, is het heel belangrijk om hen droog te houden. Wanneer ze met vocht in aanraking komen, vallen ze uit elkaar en kan je ze niet meer gebruiken. Je stockeert ze dus het best in je garage en op enkele centimeters boven de grond.

Houtpellets

Houtpellets zijn korrels die gemaakt zijn van zaagsel. Dit maakt dat het een goedkope manier is om je kachel mee te doen branden. Pellets zijn voornamelijk geschikt voor een pelletkachel en minder voor een gewone kachel of open haard. Pelletkorrels zijn gebruiksvriendelijk en veroorzaken bijna geen afval.

Brandhout aankopen

Wanneer je brandhout nodig hebt, kan je dit gemakkelijk online bestellen. Zowel houtblokken, houtbriketten als houtpellets kunnen bij je thuis geleverd worden in een handige verpakking. Je brandhout kan overdag geleverd worden van maandag tot vrijdag en de bezorging is gratis. Je hoeft niet thuis te zijn op het moment van levering. Wanneer je online je bestelling plaatst kan je aangeven waar het pallet met je hout neergezet mag worden. Je moet er wel rekening mee houden dat de vrachtwagen die je hout levert enkel over verharde wegen kan rijden. Het hout wordt zo geleverd dat je het gemakkelijk kan wegzetten zonder dat het veel plaats inneemt.