Builds
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe gebruik je strooizout op een efficiënte manier?

Als er één ding is wat je zeker in huis moet hebben tijdens de koudste maanden van het jaar, is het wel strooizout. Zeker van november tot en met april heb je best een voorraadje klaar staan. Het kan namelijk altijd onverwacht nog even vriezen en de wegen, je stoep en je oprit spekglad maken. Door strooizout te gebruiken, verklein je het risico op vallen en op ongelukken.

Wat is strooizout?

Strooizout is vacuümzout dat uit de grond omhoog gepompt wordt. Door zijn pekelsamenstelling, verlaagt strooizout het vriespunt van water. Hierdoor worden je oprit en stoep minder glad. Strooizout is niet eetbaar omdat het ongezuiverd is en metaal bevat. Je kan ook gewoon zout gebruiken als strooizout, maar dit werkt minder goed omdat het minder pekel bevat. Wanneer het echt enorm koud is, heeft het geen zin om strooizout te gebruiken.

Hoe gebruik je strooizout?

Strooizout wordt best preventief gebruikt. Je strooit het dus liefst nog voor het gevroren heeft. Moest het gesneeuwd hebben, ruim je de sneeuw alvorens strooizout te gebruiken.
Er zijn twee types strooizout beschikbaar; grote korrels en fijne korrels. De grotere korrels doen langer hun werk dan de kleinere exemplaren, maar de kleinere exemplaren werken sneller. Welke soort je best gebruikt, hangt dus een beetje af van de situatie. Je kan natuurlijk ook een mengeling maken met grote en kleine korrels, dan ben je zeker van een doeltreffend resultaat.

Andere nuttige toepassingen van zout

Zout is niet enkel nuttig om ijs te laten ontdooien, je kan het ook gebruiken om water te ontharden. Onthardingszout is onmisbaar om water een zachtere smaak te geven en de levensduur van je apparaten te verlengen. Je gebruikt onthardingszout in combinatie met een waterontharder. Deze machine filtert de kalk en magnesium uit je leidingwater. Andere voordelen van een waterontharder zijn dat je wasmiddel beter werkt wanneer je wast met onthard water en dat je geen kalkaanslag meer hebt op je glazen, je servies in je keuken en in je badkamer.
Je kan onthardingszout kopen in tabletten of kristallen. Welke soort jij nodig hebt, hangt af van je waterontharder.

Onthardingszout en strooizout aankopen

Zouttabletten lossen minder snel op dan zoutkristallen. De kristallen zijn dan weer net iets goedkoper. Beide toepassingen werken even goed. Wanneer je onthardingszout of strooizout wil aankopen, kan je dit eenvoudig online doen. Dit geldt zowel voor professionelen als voor particulieren. Wanneer je nog vragen hebt, kan je deze ook online stellen. Je wordt snel geholpen en het bestelde zout komt nog sneller jouw richting uit!

 

Gerelateerde artikelen

Uw zwembad verwarmen met de zon kan zelfs als het bewolkt is

Deze expert staat voor u klaar als u uw gazon automatisch wilt besproeien

Het seizoen voor noten pitten en zaden