Builds
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe moet je Douglas hout onderhouden?

Hebt u onlangs een Tuinhuis van Douglas hout geplaatst? Of heeft u net uw project voor een gevelbekleding van Douglas hout afgerond? Uw nieuwe Douglas hout is een houtsoort die van nature bestand is tegen aanvallen van buitenaf. U kunt zich afvragen of onderhoud nodig is en hoe u Douglas hout kunt beschermen. Douglas hout kan met verschillende behandelingen onderhouden worden.

Waar komt Douglas hout vandaan?

Oregon pine is een andere naam voor Douglas hout. Er zit een klein beetje spinthout in. Als het ruw is en vers gekapt, is het meestal rozig van kleur, maar na een paar weken blootstelling aan de Uv-stralen van de zon, krijgt het een mooie blonde kleur. Wanneer Douglas spar geautoclaveerd is, kan het een bruine of groenachtige kleur aannemen.

De douglasspar is een houtsoort die verhardt naarmate het ouder wordt, waardoor het van nature bestand is tegen aanvallen van buitenaf. Door zijn mechanische eigenschappen en zijn inherente duurzaamheid is het zeer gegeerd voor gevelbekleding en de bouw voor een tuinhuisje met veranda. Omdat het in zijn natuurlijke staat een gebruiksklasse 3 heeft, kan het zonder autoclaaf worden gebruikt.

Is het onderhoud van een Douglas houten terras vereist?

Douglashout vergt weinig onderhoud wat de technische duurzaamheid betreft, maar het wordt wel aangeraden om zijn esthetische kenmerken te behouden. Onbehandeld Douglashout zal namelijk na drie maanden beginnen te vergrijzen en na zes maanden grijs worden. U kunt het hout onbehandeld laten als u van het vergrijsde effect houdt.

Houd er echter rekening mee dat het hout, afhankelijk van de blootstelling, grijs zal worden, en dat het resultaat niet consistent zal zijn. Douglashout heeft de neiging om na 6 tot 12 maanden de groei van oppervlakteschimmel, of biofilm, te bevorderen op de meest vochtige en spintrijke plaatsen. Dit blijkt uit het verschijnen van enkele zwarte puntjes die geleidelijk uitgroeien tot meer of minder uitgebreide zwarte vlekken of zones.

Hoe moet nieuw Douglas hout worden onderhouden?

Heeft u onlangs uw hout gekocht bij de Houthandel Roosendaal? Dan vraagt u zich misschien af of Douglas hout behandeld moet worden. Nieuw Douglas hout (zonder autoclaaf behandeling) kan een zeer gladde, gelijkmatige “glanzende” afwerking hebben als het de fabriek verlaat, waardoor het moeilijk te impregneren is. Uw product zal niet zo goed doordringen als u een verzadiger gebruikt op nieuw Douglas hout met een “glanzende” afwerking. Het product kan op het oppervlak blijven liggen en het hout niet afdoende beschermen. In het ergste geval laat het verzadigingsmiddel een film achter op je huid en moet je het eerder vroeger dan later verwijderen. U kunt beter wachten tot uw hout “open” is om al deze ongemakken te voorkomen. Voor de verzorging van Douglas hout raden wij aan drie weken te wachten na de blootstelling. U kunt uw Douglas hout met een mengsel van heet water en zwarte zeep borstelen als u niet zo lang wilt wachten. Wij adviseren het gebruik van Vloeibare Zwarte Zeep SN800. In het geval van een Douglas terras is deze fase relatief eenvoudig.

Wanne ris het tijd om een terras te vervangen?

Bij de behandeling van Douglas hout buiten hangt alles af van de plaats waar u zich bevindt: hoge vochtigheid, direct zonlicht. De frequentie van uw behandelingen moet worden aangepast op basis van uw locatie en klimaat. Als u niet van de grijze uitstraling houdt en het hout zijn natuurlijke uitstraling wilt laten behouden, zult u het vaker moeten behandelen. Kijk voor Douglas hout in Roosendaal, bij de professionele houthandel die u alles kan vertellen over Douglas hout en het onderhouden ervan.

 

https://www.deoudestee.nl/