Builds
Adverteren

Surinaamse keuken

De Surinaamse keuken is zeer uitgebreid, aangezien de bevolking van Suriname afkomstig is uit een groot aantal landen; de Surinaamse keuken is daardoor een combinatie van een groot aantal internationale keukens onder andere Hindoestaans (India), Creools (Afrika), Javaans (Indonesië), Chinees, Hollands, Joods, Portugees, Indiaans.

Dit heeft ervoor gezorgd dat de Surinaamse keuken veel gerechten heeft voortgebracht; de verschillende bevolkingsgroepen zijn vervolgens elkaars gerechten en ingrediënten gaan gebruiken en beïnvloeden waaruit weer nieuwe Surinaamse gerechten ontstonden onder andere: roti, nasi goreng, bami, pom, snesi foroe, moksimeti, losi foroe. Uit deze vermenging van de culturen met de Surinaamse, is de unieke Surinaamse keuken ontstaan.

Basisvoedsel zijn onder meer rijst, aardvruchten zoals tayer en cassave (Creools) en roti (Hindoestaans). Vaak staat er kip op het menu, in tal van variaties van het Chinese snesi foroe en het Hindoestaanse massala kip tot pom, een bijzonder populair feestgerecht van Creoolse afkomst. Ook zoutvlees en bakkeljauw worden veelvuldig gebruikt. Kousenband,okra en boulanger zijn voorbeelden van groenten in de Surinaamse keuken. Om gerechten een pittige smaak te geven worden pepers als Madame Jeanette gebruikt.

Naast de ovenschotel pom wordt ook roti (vaak geserveerd met een vulling van massala kip, aardappel en groente) vaak gegeten bij feestelijke gelegenheden met veel gasten. Andere bekende gerechten zijn moksi-alesi (gemengde gekookte rijst met zoutvlees, garnalen of vis en eventueel groente) en de oorspronkelijk Javaanse nasi goreng en bami, die op het westelijk halfrond een eigen ontwikkeling hebben doorgemaakt. De bekendheid in Nederland van BB met R en rijst met kousenband kan mede worden toegeschreven aan de Surinaamse zangers Max Woiski sr. respectievelijk zijn zoon Max Woiski jr.

Voor meer info :