Builds
Image default
Zorg

Alles wat je wil weten over een DNA test

De laatste jaren hebben DNA testen het gewonnen aan populariteit. Dat is niet gek, want zulke testen kunnen helpen je afkomst te achterhalen, maar ze kunnen ook helpen om bepaalde ziektes en risico’s die in de familie zitten vroegtijdig te ontdekken. In dit blog vertellen we je alles wat je wil weten over een DNA test.

 

Wat is het? Een DNA test is een test die het DNA bekijkt van een persoon en zo informatie verkrijgt over de genetische dingen. Een DNA is een soort blauwdruk voor je leven die iedereen al vanaf de geboorte heeft. Deze blauwdruk bepaalt je erfelijke eigenschappen zoals je uiterlijk. Als het DNA wordt bekeken dan kunnen wetenschappers informatie krijgen over afkomst, familierelaties en ziektes of kans op ontwikkelen tot ziektes van iemand.

 

Hoe het werkt

Tegenwoordig zijn er verschillende tests verkrijgbaar, maar de populairste is nog steeds de ouderwetse DNA test. Dit is een monster die wordt bekeken op basis van je speeksel. Dit speeksel wordt in het laboratorium bekeken en vervolgens kan er iets gezegd worden over je DNA. Deze test analyseert de chromosomen 1-22 van een persoon en kan zo informatie geven tot ongeveer vijf of zes generatie terug. Voor mannen is er ook nog een Y chromosoom test beschikbaar, die kan informatie geven over zijn mannelijke afstamming.

 

Voor- en nadelen

Een DNA test brengt vanzelfsprekend voor- en nadelen met zich mee. Vaak wegen de voordelen zwaarder, omdat mensen die hun familie niet kennen een DNA test kan helpen om hun familie op te sporen. Een voordeel is om informatie te krijgen over risico’s en ziekten die zich eventueel op latere leeftijd bij je kunnen ontwikkelen. Een nadeel is dat de test soms meerdere keren uitgevoerd moet worden om zeker te zijn. Een ander nadeel is de onrust die een test vaak met zich meebrengt.

https://www.dnatesten.be