Builds
Image default
Architectuur

Aandachtspunten voor tegels tijden het bouwproces

Wie in het midden van een bouwproject of renovatieproces zit, moet over verschillende zaken nadenken. Bijvoorbeeld over de vloerbekleding. Het type vloerbekleding is namelijk belangrijk voor andere beslissingen. 

Dikte van de tegels

In een tegel webshop vind je honderden tegels in diverse vormen, kleuren, en materialen. Maar wat ook van belang is, is de dikte. Tijdens de chapewerken speelt de dikte van de tegel een rol om de hoogte van de dekvloer te bepalen. Is de tegelvloer dikker dan verwacht, dan kan het zijn dat sommige deuren niet goed opengaan. Zorg dus dat je de tegeldikte kent voordat de chapewerken starten.

Uitzetvoegen

Tijdens het plaatsen van tegels moet je uitzetvoegen voorzien. Die voorkomen dat de tegels barsten door temperatuurverschillen. Onder invloed van vloerverwarming zullen de chape en tegels een klein beetje uitzetten en bij afkoeling opnieuw krimpen. Uitzetvoegen nemen de overtollige spanningen weg. Heb je die niet voorzien, dat loop je het risico dat de tegelvloer beschadigd raakt.

Meestal worden uitzetvoegen voorzien in deuropeningen, zodat ze bijna onzichtbaar zijn. Heb je een erg grote ruimte? Dan is de kans groot dat hier ook een uitzetvoeg komt. De voeg tussen de tegels wordt nadien afgekit om haar flexibiliteit te behouden. 

Droogtijd

De chape moet ook voldoende droog zijn voordat men tegels plaatst. Indien er nog te veel vocht in zit, tast dit de tegellijm aan. Normaal gezien gebruik de tegelzetter een speciale meter om de vochtigheid van de chape te controleren. 

Voor meer info :