Builds
Image default
Architectuur

Een veranda of tuinkamer bouwen?

Kan je best een veranda bouwen? Of is een tuinkamer een betere optie? Er is wel degelijk een verschil tussen beide woonuitbreidingen. Wij zetten alle voordelen en nadelen naast elkaar, zodat je makkelijker een keuze maakt. 

Optie 1: een veranda

Veranda’s blijven een interessante manier om meer woonruimte te creëren. Hun grote plustpunt is de ruime uitstraling door het vele glas. Je hebt altijd een perfect uitzicht op de tuin. 

In tegenstelling tot een tuinkamer is een veranda verbonden met de woning. Meestal wordt er een opening in de geval gemaakt om een verbinding te maken. Een woonveranda maakt dus deel uit van de woning. Hierdoor wordt ze vaak ingericht als zithoek, eetkamer of speelruimte voor de kinderen.

Een veranda is verbonden met de woning, waardoor je deze kan inrichten als eetkamer, zithoek of speelruimte. 

Optie 2: een tuinkamer

Een tuinkamer is eigenlijk een vrijstaande veranda. Er is geen link met de woning. Meestal wordt ze verder in de tuin geplaatst als alleenstaand bouwwerk. 

Een tuinkamer heeft diverse toepassingen. Sommige mensen gebruiken ze als poolhouse, andere als een zitruimte. Het is ook de perfect uitvalsbasis om als thuiskantoor te dienen. Op deze manier worden je werk en privé fysiek van elkaar gescheiden.

Een tuinkamer is een vrijstaand bouwwerk, en perfect geschikt als poolhouse of kantoor.

Wat is de beste keuze?

De ideale keuze is afhankelijk van het gebruik dat je voor ogen hebt. Omdat een tuinkamer op zichzelf staat, zal je deze minder vaak gebruiken dan een veranda (je moet immers de woning verlaten). Als poolhouse of aparte werkruimte/atelier is een tuinkamer wel interessant. 

Qua kostprijs is er niet al te veel verschil. Een tuinkamer zal altijd een beetje duurder zijn dan een veranda omdat er 4 wanden nodig zijn in plaats van 3. Natuurlijk kunnen de kosten voor het maken van een opening in de gevel (om de veranda met de woning te verbinden) ook hoog oplopen indien men extra verstevigingen moet aanbrengen. 

Daarnaast speelt de grootte van je tuin een rol. In een kleine tuin is een veranda misschien een betere keuze. Want een tuinkamer kan de oppervlakte visueel verkleinen.