Builds
Image default
Architectuur

5 Tips voor het onderhouden van uw dakgoten

Vijf tips voor het onderhoud van regengoten

Uw dakgoten of regengoten zijn een essentieel onderdeel van het dakbedekkingssysteem van uw huis. Ze leiden regen- en stormwater van uw dak weg van uw huis en de fundering. Ontbrekende, gebarsten, kapotte of verstopte dakgoten kunnen leiden tot waterschade aan de buitenmuren van uw huis, en overmatige hoeveelheden water die over uw dakgoten druppelen of naar beneden vallen kunnen de fundering beschadigen en/of in uw kruipruimte lekken. Om deze problemen te voorkomen, kunt u uw dakgoten het beste regelmatig inspecteren en onderhouden.

 

1. Maak uw dakgoten regelmatig schoon

Huiseigenaren of huurders moeten regelmatig hun dakgoten om de paar maanden schoonmaken om ervoor te zorgen dat het regenwater vrij kan stromen. Om uw dakgoten effectief schoon te maken, moet u op een ladder gaan staan en een gootspaan gebruiken om de bladeren en het vuil uit de goten te scheppen. Als al het vuil eruit is, gebruikt u een tuinslang om de goten door te spoelen en de waterstroom te testen. Als u zich niet op uw gemak voelt om op een ladder te gaan staan om uw dakgoten schoon te maken, zijn er veel bedrijven die diensten aanbieden voor het schoonmaken van dakgoten.

2. Controleer uw regenpijpen op verstoppingen

Naast het schoonmaken van uw dakgoten, moet u uw regenpijpen controleren op verstoppingen. Wanneer uw regenpijpen verstopt zijn met bladeren, vuil en ander afval, kan het water nergens heen, waardoor het water tijdens regenbuien terugstroomt en over de zijkanten stroomt. Als u niet in uw regenpijpen kunt kijken, kunt u een tuinslang met een hogedrukspuit gebruiken om de doorstroming te testen en eventuele verstoppingen te verhelpen.

3. Voer noodzakelijk onderhoud uit

Loop regelmatig rond uw huis en inspecteer uw dakgoten visueel. ZZakken uw dakgoten uit? Ziet u scheuren? Als u kleine scheurtjes, gaatjes of gaten ziet, kunt u de lekken misschien dichten met gootafdichting. Als de schade lijkt te zijn uitgebreid, of als uw dakgoten vallen weg van uw huis, moet u misschien een goot reparatie bedrijf bellen om goot beugels toe te voegen en ernstig beschadigde delen te vervangen.

4. Installeer dakgoot bewakers om uw dakgoten te beschermen tegen puin

Goot bewakers kan helpen minimaliseren van de noodzaak om uw dakgoten schoon te maken. Deze apparaten passen over of in uw dakgoten en zijn ontworpen om te voorkomen dat bladeren, takjes en andere voorwerpen in uw dakgoten vallen. Met gootbeschermers geïnstalleerd, alles wat je hoeft te doen is borstelen van de bladeren en puin van de beschermers. Het is niet nodig om de binnenkant van de goot te scheppen en te spoelen.

5. Overweeg om verlengstukken voor de regenpijp te installeren

Veel regenpijpen bevatten alleen spatblokken, die het water een paar meter van uw huis opvangen en trechteren. Deze apparaten kunnen worden verplaatst door zware waterstromen, wat betekent dat als u uw spatblokken niet regelmatig controleert en ze niet herpositioneert, het water zich rond uw fundering kan verzamelen en/of uw kruipruimte kan binnendringen. In plaats van een standaard spatblok te gebruiken, kunt u overwegen om regenpijpverlengstukken te installeren. Dit zijn flexibele buizen die aan uw bestaande regenpijpen kunnen worden bevestigd en zo worden geplaatst dat het water wegstroomt van uw huis en de fundering.

https://www.dakwerkenkortrijk.be/