Builds
Bedrijven

Wel of niet ontslag bij reorganisatie aanvechten?

Tijdens de crisis hebben veel bedrijven moeten reorganiseren. Bijna altijd vallen er veel ontslagen bij de reorganisatie van dat bedrijf. Bij een reorganisatie is er weinig wat een werknemer kan doen om te voorkomen dat hij of zij ontslagen zal worden. De werkgever moet zich namelijk aan de ontslagvolgorde van het arbeidsrecht houden. Maar dit hoeft niet te betekent niet dat u helemaal niets meer in te brengen hebt. Het is namelijk niet zinloos om het ontslag proberen aan te vechten (Klik hier).

Dit hangt echter wel af van wat de situatie precies is, maar in sommige gevallen is het zeker de moeite waard om te proberen uw ontslag aan te vechten. De ontslagen van de werkgever worden altijd gecontroleerd door het UWV en door een rechter. Dit UWV en de rechter bepalen uiteindelijk of een ontslag geldig is en uit onderzoek blijkt dat deze instanties ongeveer de helft van de aanvragen afkeurt om verschillende redenen. In 2014 zijn er bijvoorbeeld bijna 40.000 ontslagaanvragen ingediend door werkgevers. Slechts bijna de helft werd maar goedgekeurd door het UWV, waarvan 80% van de aanvragen vanwege reorganisatie was. Als u van plan bent uw ontslag aan te vechten dan is het erg verstandig om hier samen met een advocaat of jurist naar te kijken. Zij zijn gespecialiseerd in dit vakgebied en u kijkt dan samen met hen of de afspiegelingslijst correct is toegepast door de werkgever. Ook moet de geboortedatum en datum van indiensttreding goed zijn genoteerd.

Om een ontslag zoals dit aan te vechten is het wel belangrijk dat u al een lange tijd in dienst bent van dit bedrijf. Volgens de ontslagvolgorde zullen namelijk eerste de flexcontracten beëindigd moeten worden. Als starter, uitzendkracht of tijdelijke medewerker is er dus weinig tot geen kans dat het de moeite is om het ontslag aan te vechten. Onder flexcontracten vallen ook tijdelijke contracten, payroll- en uitzendkrachten en gedetacheerden. Dit zijn de eerste werknemers die ontslagen moeten worden bij een reorganisatie en vaste medewerkers zullen hier nog niet ontslagen worden. Wilt u meer weten over het aanvechten van uw ontslag, kijk dan op de website van Carriérepoort.

Voor meer info : http://carrierepoort.nl