Builds
Dieren

Bestrijding paardenvliegen (dazen) met een dazenval

Bestrijding van paardenvliegen (dazen) met een dazenval

Dazen behoren tot de bloedzuigende insecten en zorgen in het voorjaar en de zomer voor veel hinder. Doordat paarden en vee voor de dazen een makkelijke prooi zijn hebben zij er vooral erg veel last, maar ook op campings en zwembaden zijn gedurende het dazenseizoen niet veilig. Het is de vrouwelijke daas die bloed nodig heeft om haar eitjes te kunnen leggen, mannelijke dazen voeden zich uitsluitend met nectar. In tegenstelling tot andere vliegen of wespen die op geur afkomen jagen dazen met infrarode ogen, oftewel ze komen op warmte af. Wanneer zij haar prooi heeft gevonden zal de daas bijten om bij het bloed te komen, bij deze beet komt een speciaal soort speeksel vrij wat ervoor zorgt dat het bloed niet stolt. De combinatie van deze twee zorgt voor een zeer pijnlijke beet ervaring meestal gevolgd door een zwelling. > Dazen Algemeen < voor meer informatie over dazen.

Er zijn verschillende benamingen voor een daas, namelijk:

  • Paardenvlieg
  • Blinde vlieg
  • Steek vlieg
  • Dazerik
  • Brems

Er zijn maar lieftst 38 soorten in europa waarvan 5 dazensoort voor grote hinder zorgen bij campings, zwembaden, dierenhouderijen en natuurlijk ook bij mensen in de tuin.

 

De werking en het gebruik van een dazenval in het kort.

Gelukkig bestaan er veel producten om dazen te bestrijden, de meest voorkomende bestrijdingsproducten zijn een dazenval of een dazenwerende spray. Bij een dazenval wordt er gebruik gemaakt van een zwart object (bijvoorbeeld een dazenbal) dat door de zon warm word. Door de warmte die het object uitstraalt denkt de daas dat dit een prooi is, eenmaal op het zwarte object aangekomen komt de daas erachter dat hier niets te halen valt en probeert omhoog te vliegen, via de mantel vliegt de daas rechtstreeks het opvangreservoir van de > dazenval < in. Hierna is er geen ontsnapping meer mogelijk.

De dazenlijmval van Sticky Trap, een goedkoper alternatief

Ook bestaan er dazenvallen die gebruik maken van lijm, deze lijm word ook wel dazenvallenlijm genoemd en is een goedkoper alternatief voor de standaard H-trap dazenval met mantel. De werking van de zogeheten dazenlijmval werkt in principe hetzelfde. Er is alleen één groot verschil; er wordt namelijk dazenlijm op een zwart object, bijvoorbeeld een dazenbal of een zwarte emmer gesmeerd. Doordat het zwarte object warmte uitstraalt word wederom de daas aangetrokken, eenmaal op het object aangekomen blijft de daas vastplakken aan de lijm. De dazenvallenlijm van Sticky Trap is zuinig in het gebruik en met een klein potje (0,5L) kun je al ongeveer 10 keer een zwarte emmer insmeren. Daarnaast is de lijm ook nog eens van natuurlijke mineralen gemaakt, dus geen pesticiden. Dit betekend dat de lijm van Sticky Trap niet schadelijk is voor mens, dier en natuur. Voor het aanschaffen van lijm om dazen te bestrijden is het belangrijk je eerst goed te laten informeren aangezien niet elke lijm ontwikkeld is om te gebruiken als dazenlijmval.

Dazensprays zijn iets minder populair, dit komt omdat de sprays de dazen niet bestrijden maar op een afstandje houden. Om last van dazen tijdens een zomerse buitenrit te voorkomen wordt er geadviseerd om het paard een vliegendeken met zebra patroon om te doen, dit houd de dazen ook op afstand. Mocht je een goedkope dazenval willen kopen zijn er > Dazenval Goedkoop < webshops die deze tegen scherpe prijzen aanbieden.

 

Voor meer info : https://dazenvanger.nl/