Builds
Onderwijs

Zwarte Pieten Onderzoek

Zwarte Pieten Onderzoek: Er is de laatste jaren veel discussie geweest rondom zwarte piet. Het ging hierbij niet over zijn gedrag of de cadeautjes die hij uit Spanje meebrengt. Nederland was, en is, in de ban van de “zwarte pieten discussie”. Via het zwarte pieten onderzoek kun jij je mening laten horen.

Zwarte Piet is de hulp van Sinterklaas. Volgens de overgeleverde traditie komt Zwarte Piet tijdens het sinterklaasfeest in december de cadeautjes brengen. Hij klimt door de schoorstenen van de huizen als de mensen slapen om de cadeautjes tot binnen de huiskamer te brengen. Tot de jaren tachtig van de 20e eeuw droeg Zwarte Piet een roe en een zak met snoepgoed. Zo moest hij stoute kinderen afschrikken: brave kinderen kregen snoep en cadeautjes, stoute kinderen zouden gestraft worden met de roe of in de zak meegenomen worden naar Spanje. Onder druk van veranderende opvoedkundige inzichten verdween het dreigende element uit het karakter van Piet, tezamen met de roe.

Ontwikkelingen rondom de pieten in Nederland
Ouders zijn onvoldoende betrokken in het besluit om het Sinterklaasfeest op school aan te passen, stelt de landelijke organisatie Ouders & Onderwijs, een vertegenwoordiging van ouders met schoolgaande kinderen. Zij vinden het onbegrijpelijk dat ouders onvoldoende mogen meepraten bij een ingrijpend besluit als het verbannen van zwarte Piet. Zwarte Piet is niet meer welkom op openbare basisscholen in Utrecht. Althans, in zijn klassieke verschijning. Dat hebben de Stichting openbaar Primair Onderwijs Utrecht (SPO) en de schooldirecteuren vandaag bekendgemaakt.

Zwarte Pieten
Vooraanstaande wetenschappers geven bij de Universiteit van Nederland korte colleges over prangende vragen. NU.nl publiceert elke week de video’s van de beste colleges. Deze week: Wat uw mening over Zwarte Piet zegt over u. De komende week zijn de colleges afkomstig van cultureel socioloog Peter Achterberg die verbonden is aan de universiteit van Tilburg. Wat zegt uw mening over Zwarte Piet over u? Achterberg behandelt in zijn college, verkleed als Zwarte Piet, de discussie rondom het Sinterklaasfeest. De samenleving lijkt verdeeld in twee kampen: voor en tegen Zwarte Piet. Maar wat zegt uw mening over Zwarte Piet eigenlijk over hoe u in het leven staat en tegen andere dingen aankijkt?

Sint en Piet in Meppel
In Meppel was er het volgende nieuws: Burgemeester Jan Westmaas van Meppel voert deze week gesprekken met voor- en tegenstanders van Zwarte Piet.
Hij doet dit in de aanloop naar de landelijke intocht van Sinterklaas, die op zaterdag 14 november plaatsvindt in de Drentse plaats. Volgens een woordvoerder van de gemeente gaat het om ”algemene gesprekken” waarin de standpunten van de groepen worden gehoord. ”Die nemen we mee in onze overwegingen.” De zegsman kon dinsdag nog niets zeggen over hoe Zwarte Piet er tijdens de landelijke intocht in Meppel uit komt te zien. ”We maken hiervoor plannen in samenwerking met het sinterklaascomité, het Sinterklaasjournaal en de NTR.”

Voor meer info : https://www.zwartepietenonderzoek.nl