Builds
Image default
Verbouwen

Elektrisch verwarmen; wat zijn de mogelijkheden

Heel wat mensen kiezen voor een elektrische verwarming, als hoofdverwarming of als bijverwarming. Dat is geen verrassing, want het biedt allerlei voordelen:

  • Snel – handig als een kamer snel warm moet zijn
  • Milieuvriendelijk – zeker wanneer je zonnepanelen hebt of een groene stroom leverancier
  • Veilig – het is veiliger dan verwarmen op stookolie of aardgas
  • Installatiegemak – de verwarmingstoestellen zijn makkelijk te installeren

Overtuigd?  Hieronder vind je alle mogelijkheden om elektrisch te verwarmen:

Accumulatoren

Accumulatoren of accumulatiekachels bevatten een elektrische weerstand die een set vuurvaste stenen opwarmt. Deze stenen houden de warmte vast en geven deze langzaam aan af aan de ruimte. Hierdoor zijn accumulatoren een van de zuinigste elektrische verwarmingen. 

Om zo goedkoop mogelijk te verwarmen, is het wel belangrijk dat de accumulatiekachel het juiste vermogen heeft. Je kan dit berekeken op basis van de oppervlakte en de isolatiegraad van je woning.

Elektrische vloerverwarming

Bij een klassieke vloerverwarming zal de cv-ketel warm water door de leidingen onder de vloer pompen. Bij een elektrische vloerverwarming zijn er dunne elektriciteitsdraden die hitte opwekken. Dit systeem is dus veel sneller. Bovendien is het ook geschikt voor wandverwarming, wat bijvoorbeeld in douches erg populair is. 

Infraroodverwarming

Infraroodverwarming bestaat uit een aantal muur- of plafondpanelen die IR-straling produceren. Deze stralen verwarmen niet de lucht, maar structurele elementen zoals vloeren, wanden en meubels. Het is een erg snelle verwarmingsmethode, maar wel eentje die meestal als bijverwarming wordt gebruikt. 

Warmtepomp

Ja, ook een warmtepomp is een vorm van elektrische verwarming. Dit toestel gebruikt namelijk geen fossiele brandstoffen, enkel elektriciteit. Het grootste verschil zit in de energiebron. Er zijn enerzijds warmtepompen die energie uit de buitenlucht halen, en anderzijds de geothermische modellen die warmte uit de bodem onttrekken. Een voordeel van warmtepompen is dat ze ook kunnen koelen.