Builds
Energie

Alles wat je moet weten over een warmtekrachtkoppeling!

Er bestaan verschillende manieren, technieken en installaties die energie opwekken. Als we spreken over energie moeten we rekening houden dat dit zowel elektriciteit als warmte is. Een minder gekende manier om die energie op te wekken is aan de hand van een warmtekrachtkoppeling of WKK.

Wat is een warmtekrachtkoppeling?

Elektriciteit en warmte worden vaak apart geproduceerd in verschillende installaties. Door het opwekken van energie met een warmtekrachtkoppeling, gebeurt het produceren van zowel elektriciteit als warmte in dezelfde installatie en met een enkele brandstof. Er is dus slechts 1 installatie nodig voor het produceren van zowel elektriciteit en warmte.

De werking van een warmtekrachtkoppeling

Een warmtekrachtkoppeling wordt geactiveerd door een warmteaanvraag van de gebruiker. Bij het verbranden van de brandstof wordt eerst elektriciteit opgewerkt, vervolgens wordt de overige warmte gebruikt voor de verwarming van het gebouw waarin de WKK is geplaatst.

Warmtekrachtkoppelingen worden vaak gebruikt voor grote gebouwen en bedrijven. Maar enkele producenten voorzien nu ook in micro-warmtekrachtkoppelingen. Deze hebben een grootte die vergelijkbaar is met een koelkast en kunnen eenvoudig worden geplaatst in een gezinswoning.

De voordelen van een warmtekrachtkoppeling

Het grootte voordeel van een WKK is dat de aanwezige energie in de brandstof beter wordt benut. Op die manier is er dus ook minder brandstof nodig dan bij een gescheiden productie. Warmtekrachtkoppelingen werken zoals de meeste installaties vooral op fossiele brandstoffen. Toch bestaat er ook de mogelijkheid de warmtekrachtkoppeling te laten werken op hernieuwbare energiebronnen zoals biomassa of biogas. Zo helpt een WKK met het verlagen van de CO2-uitstoot.

Een warmtekrachtkoppeling kost misschien wat meer in aankoop maar kan hoog rendement opleveren indien u voldoende verwarming nodig heeft in een jaar. Doordat een WKK beter is voor het milieu zorgt Leefmilieu Brussel ook voor een premie voor mensen die investeren in een warmtekrachtkoppeling.

Voor meer info : http://www.callens-emk.be/