Builds
Energie

Waarom is persluchtlekdetectie zo belangrijk?

Een groot aantal bedrijven maakt gebruik van perslucht als energiedrager. De kosten ervan kunnen echter hoog oplopen. Deze worden namelijk als volgt onderverdeeld: 13 procent voor de investering, 75 procent voor energie en 12 procent voor het onderhoud. Daarbij gaat maar liefst 10 procent van de totale elektriciteitsrekening naar de opwekking van perslucht. En jammer genoeg gaat van deze kostbare energie 20 procent verloren.

Persluchtlekken zijn een veelvoorkomend probleem. Vaak zijn bedrijven er zich echter helemaal niet van bewust. Persluchtlekken kunnen 30 tot 40 procent van het totaalverbruik opslorpen, waardoor ze een bedrijf handenvol geld kosten. Slechts 20 procent van alle lekken zijn hoorbaar voor de mens. Lekkages brengen immers ultrasoon geluid voort, met andere woorden: geluid met een frequentie hoger dan 20 kHz. Het menselijk oor heeft slechts een hoorbaarheidsgrens tussen de 15 Hz en 20 kHz. Voor de opsporing van persluchtlekken kunt u dus maar beter een beroep doen op een deskundige, om zo de productiekosten te verlagen en de productiviteit te verhogen.

In de meeste gevallen brengt persluchtlekdetectie een besparing met zich mee van 30 tot 40 procent. De detectie gebeurt door het geluid te meten dat een lek produceert. Meestal hoeft de machine of installatie niet worden stilgezet, omdat er achtergrondgeluiden zijn. De sensoren zijn heel gevoelig in termen van decibels, maar focussen zich op een bepaald frequentiegebied (38-42 kHz). Persluchtlekdetectoren zetten de ultrasone signalen om in hoorbare frequenties.

Voor meer info : http://www.desmetengineering.be