Builds
Woning en Tuin

LED Strips keuzehulp

Welke LED strip moet ik kopen?

 

Vanwege het overweldigende aanbod aan LED strips kan het soms moeilijk zijn om een goed geinformeerde keuze te maken. Daarom willen we u graag via deze weg op weg helpen om de geschikte LED strip voor uw project te vinden.

Wil ik RGB (meerdere kleuren), of alleen een enkele kleur, zoals warm wit?

De LEDStrips die op de markt zijn kunnen we onderverdelen in RGB en enkelkleurig. Met RGB LED strips kunt u “alle” kleuren maken. “Alle” tussen haakjes, omdat elke kleur een menging is tussen Rood, Groen en Blauw. U kunt met deze LED strip dus een witte kleur maken, maar in realiteit is dit een mengsel tussen slechts 3 kleuren en dus slechts een benadering van echt wit licht. RGB LED strips zijn vooral geschikt als u kleuren wilt gaan gebruiken. Als u vooral kleur gebruikt en maar heel sporatisch wit licht nodig heeft, dan is een RGB LED strip prima. Als u wit of warm wit licht belangrijker vindt, dan kunt u beter een echt (warm) witte LED strip gebruiken. Deze zijn voorzien van LEDs die echt wit of warm wit licht produceren. Er zijn ook RGBW(W) LED strips op de markt, deze LED strips zijn voorzien van zowel RGB LEDs als (warm) witte LEDs. Met deze LED strips kunt u dus wel echt (warm) wit licht maken. Wilt u dus echt alle mogelijkheden tot uw beschikking hebben, kies dan hiervoor.

 

 

Wat is het doel van de verlichting: sfeer of accentverlichting? Of hoofdverlichting?

Als tweede keuze moet u bepalen wat voor lichtopbrengst u nodig heeft. Dit is afhankelijk van wat voor lichtproject u heeft. Gaat het om accentverlichting of sfeerverlichting? Dan is een te hoge lichtopbrengst niet wenselijk. Het gaat er dan immers om dat het licht wel zichtbaar is, maar niet overheersend zichbaar. In dit geval kiest u LED strips met een wat lager vermogen. Dit zijn vaak kleinere LEDs (typeaanduiding 3528), of kies voor een vermogen van 5 Watt per meter of minder.

Wilt u hoofdverlichting, dan is de lichtopbrengst juist een belangrijk aspect; het licht moet immers fel genoeg zijn om bij te lezen, werken, e.d. Kies dan een LED strip met een zo hoog mogelijke lichtopbrengst. Vaak zijn dit de LED strips met 10 Watt of meer per meter. U kunt ook kijken naar het aantal lumen per meter. Kies voor minimaal 600 lumen per meter, of plaats meerdere LED strips naast elkaar.

Verder moet u bij hoofdverlichting opletten dat het licht er prettig uitziet. Bij sommige LED lampen kunt u zien dat het licht er “goedkoop” uitziet, m.a.w. de kleuren van uw interieur komen niet goed uit. Dit komt doordat deze goedkope lampen een lage CRI (color rendition index) hebben. Als u hoofdverlichting gaat installeren moet u kiezen voor LEDs met een minimale CRI van 80. De meeste LED strip shops geven dit bij de specificaties op. Bent u niet zeker van de CRI van de LEDstrip die u op het oog heeft, neem dan contact op met de webshop voordat u een bestelling plaatst.

 

Uiteraard kunt u het veilig spelen en een iets fellere LED strip kiezen dan u denkt nodig te hebben. Het is namelijk altijd mogelijk om een LED Dimmer voor de LED strip te plaatsen om de lichtopbrengst alsnog naar beneden bij te stellen. Echter moet u natuurlijk een zo goed mogelijke en weloverwogen keuze maken. Wij hopen dat de bovenstaande uitleg u hier bij kan helpen. Lukt dit niet, dan kunt u contact opnemen met de webwinkel voor meer informatie en hulp.

Voor meer info : http://www.buyledstrip.com