Builds
Image default
Mode en Kleding

Zakelijke outfit voor mannen: de do’s & dont’s

Ga je binnenkort op sollicitatiegesprek of heb je een belangrijke vergadering op de agenda staan? Dan is het verstandig om gepast gekleed te gaan. Door direct een goede indruk te maken, zul je merken dat de rest van de ontmoeting soepeler zal verlopen. Toch blijft het voor veel mannen de vraag hoe je een zakelijke outfit het beste kunt samenstellen. Het is waar dat de scheiding tussen formele en casual kleding is vervaagd, maar we zetten graag enkele praktische tips op een rij:

Hoe maak je een goede indruk?

 • Kies neutrale kleuren
  Je kunt de meeste stijlvolle combinaties maken met de kleuren wit, antraciet, blauw en beige. Door neutrale kleuren in je outfit te verwerken maak je een kalme en zelfverzekerde indruk. Daarnaast ligt de focus op je boodschap in plaats van wat je draagt.
 • Houd het eenvoudig
  Een net hemd in combinatie met een pantalon of chino is nog steeds een klassieker. Mocht je een hemd met print willen dragen, zorg er dan voor dat deze rustig is en passend bij de rest van je outfit. Daarnaast kun je een effen pullover of blazer erbij dragen. 
 • Ga na of er een dresscode is
  Door je outfit af te stemmen op de heersende dresscode laat je zien dat je je gesprekspartner(s) serieus neemt. Het kan dus geen kwaad om jezelf hierover te informeren. Bij sommige bedrijven kan een formele outfit namelijk averechts werken.

Wat zien we liever niet?

 • Te grote of lange kledingstukken
  Een broek, hemd of colbert dat te ruim zit oogt rommelig. De stof gaat deuken, kreukelen en valt vreemd over je lichaam waardoor je een onverzorgde en onvoorbereide indruk maakt. Zorg er dus voor dat je niet verdrinkt in je outfit.
 • Kleding die te strak zit
  Het is niet alleen moeilijk om vrij te bewegen in strakke kleding, het kan ook afleidend zijn voor je gesprekpartner(s). Zelfs al ben je in topconditie, mensen concentreren liever op de inhoud dan je worsteling om een comfortabele houding aan te nemen.
 • Te veel accessoires
  Er is niets mis mee met een stijlvol horloge, (trouw)ring en armband, maar zorg voor balans. Een overdaad aan sieraden en accessoires kan ook een bron van afleiding zijn. Je wilt juist alle aandacht op wie je bent als persoon in plaats van je outfit.